HOME BARISTA - Czyli jak przygotować kawę w domu
Jest to warsztat zgłębiający szczegółowo klasyczne metody alternatywne parzenia kawy takie jak Aeropress, Chemex, Drip, French Press czy Kawiarka.
Warsztat to w 100% zajęcia praktyczne prowadzone w małych grupach, często nawet indywidualnie.
- Czas trwania 4-6 godzin.
- Cena: 390 zł
Co to są metody alternatywne? To techniki parzenia kawy początkowo głównie domowe stanowiące doskonałą alternatywę dla ekspresu ciśnieniowego i napojów na bazie espresso.
Program warsztatów:
Omówienie akcesoriów: Aeropress, Chemex, Drip, French Press, Kawiarka, młynki, wagi, czajnik, dzbanki, filtry, termometr, filiżanki.
Czynniki wpływające na smak naparu w konkretnych technikach
- grubość mielenia – jak dobrać
- temperatura wody
- doza, gramatura w konkretnych technikach
- czas parzenia
- stopień wypalenia ziaren
- gatunek ziarna
- kawowe terroir – miejsce pochodzenia ziarna
- Aeropress
- Chemex
- Drip
- French Press
- Kawiarka (Moka, Kafetiera, Makinetka)
- Samodzielne ćwiczenia pod okiem instruktora. Każdy uczestnik zaparzy własny napar we wszystkich technikach.
- Degustacja i testowanie przygotowanych kaw przy użyciu różnych metod i różnych parametrów.
- Wręczenie dyplomów.
- Jak wypić w domu pyszną kawę nie wydając fortuny na sprzęt?
- Czym kierować się przy wyborze poszczególnych sprzętów?
- Jakie są cechy charakterystyczne naparów w poszczególnych technikach?
- Czy w warunkach domowych niezbędne jest kupowanie wielu drogich i specjalistycznych narzędzi?
- Jakie czynniki wpływają na smak kawy?
- Czym kierować się przy wyborze młynka do domu?
- Jakie znaczenie ma odpowiednia grubość mielenia ziarna?
- Jakiej wody używać?
- Gdzie i jaką kawę kupować?
- Czy kawa bez mleka i cukru może być pyszna, słodka, delikatna i aromatyczna?
Warsztatom poświęciliśmy dodatkowo dedykowaną stronę www.warsztatybaristyczne.pl